ISTORIA MASURARII TIMPULUI
Despre Ceasuri
“Cu banii poti cumpara un ceas, dar nu poti cumpara timp” (proverb chinezesc)
- Ceasurile au cunoscut o evolutie spectaculoasa de-a lungul timpului: de la un simplu obiect care iti indica timpul, la un accesoriu de lux pe care il porti ca sa fii la moda.
- Istoria masurarii timpului incepe sa se scrie in urma cu sapte secole, in jurul anului 1300, cand vechile civilizatii aveau ca punct de reper deplasarea Pamantului, astfel anul si luna se stabileau dupa miscarea sa de revolutie in jurul Soarelui, in decursul a 365 de zile, iar impartirea zilei se facea dupa miscarea de rotatie a Pamantului in jurul axei sale.
- Masurarea timpului a prezentat interes si pentru egipteni, care in anul 3500 i.H, au inventat ceasul solar denumit si obelisc care stabilea ora dupa modul in care se miscau umbrele facute de lumina solara pe pamant.
- Urmatorul pas foarte important in dezvoltarea metodelor de masurare a timpului a survenit la Londra in anul 1280 unde a fost inventat primul ceas cu roti folosit in special in manastiri si catedrale.
- In anul 1427 Heinrich Arnold a inventat arcul si alte componente care asigurau buna functionare si precizia ceasului.
- In jurul anului 1500, un lăcătus din Germania, Peter Henlein a început să confectioneze ceasuri mici, cu arc, care aveau mărimea unui puc de hochei, care aveau doar braţul pentru indicarea orei, si nu aveau geam de protectie; in 1577 bratul pentru indicarea minutelor a fost inventat de Jost Burg.
- Abraham-Louis Bregeut deschide primul atelier de ceasuri Franta, acesta fiind unul dintre cei mai mari orologieri ai timpului, inventand sistemul Tourbillon care permite modelelor de ceasuri să compenseze efectele forţei de gravitaţie asupra sistemului oscilant.
- Anul 1923 se distinge prin apariţia primului ceas automatic care se încărca prin simpla mişcare a mâinii celui care îl poartă. În 1927, Warren Alwin Marrison produce primul ceas cu cuarţ, care se bazează pe proprietatea piezoelectrică a cristalelor cu cuarţ.
- Primul ceas care folosea o baterie a apărut în 1953, iar 14 ani mai târziu, Wolfgang Hilberg inventează primul ceas cu unde radio.
- Am cam ajuns in zilele noastre si industria ceasurilor a evoluat extrem de mult, creandu-se ceasuri din ce in ce mai complexe, cu functii multiple si din materiale dintre cele mai extravagante.
- Ceasul nu mai este un simplu instrument de masura, ci un mod de viata si o expresie a stilului si a caracterului uman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu